Burn–out en (Yin) Yoga.

In ons drukke bestaan waarin we van alles moeten en willen en druk hoog is, ligt altijd de mogelijk van een burn-out op de loer.

De manier om geen stress of burn-out te krijgen is om spanningen niet de kans te geven je leven over te nemen. Maar spanning ligt op de loer, en het kan iedereen overkomen. Met Yin yoga kunnen de negatieve effecten hiervan tot een minimum beperkt worden. En nog belangrijker je bewust maken hoe je met spanningen en druk om kan gaan gaan en op tijd de signalen van je lijf kan herkennen en zo een burn-out kan voorkomen.

De meeste burn-outs worden veroorzaakt door een combinatie van  omstandigheden op het werk: tijdsdruk, gebrek aan steun, conflicten, weinig inspraak, te veel verantwoordelijkheden, gebrek aan waardering en onvoldoende plezier in je werk. In de persoonlijke situatie gaat het meestal om onverwerkte zaken, en om een opeenstapeling van zorgelijke situaties en frustraties zoals geldzorgen, opvoeding van de kinderen, ruzies. Maar ook hoe je al je verschillende taken kunt combineren als vader of moeder, partner, werknemer, vriend(in) en jezelf. Het is dan een hele klus om al die ballen hoog te kunnen blijven houden. Een burn-out ligt dan op de loer. Een burn-out is het eindstation van langdurige roofbouw die je op je lichaam en geest hebt gepleegd.

Yin Yoga kan je helpen bij het signaleren, voorkomen en omgaan met stress en je bewust te worden van de spanningen in je lijf  en helpt je herstellen vanuit een burn-out. Wat doet Yin yoga dan.

(Yin) Yoga brengt ontspanning
Je kunt even alles loslaten. Je hoofd is niet gericht op de volgende actie die je moet ondernemen. Gedachten komen en gaan zonder dat je er iets mee hoeft te doen. Zo ontspan je je hoofd. Tegelijkertijd doe je allerlei houdingen die zacht zijn voor je lichaam en waarmee je spierspanning los kunt laten. Yoga leert je opnieuw te voelen wat er in je lichaam gebeurt en hoe je kan ontspannen.

(Yin) Yoga brengt je in het hier en nu
Tijdens de yogales ben je gericht op de houdingen die je lichaam aanneemt. Je zinkt helemaal in je lichaam en leert weer te voelen wat er gebeurt in je lijf. Je ervaart en respecteert jou grenzen. Er bij yoga geen prestatiecomponent. Je doet wat jij kan en dat is goed genoeg. En dat prettig zeker als je stressniveau hoog is. Yoga is zonder oordeel. Door de oordeelloosheid te beoefenen tijdens een yogales, kun je dit ook gaan integreren in je dagelijkse leven.

(Yin) Yoga leert je om je grenzen te kennen en respecteren
Tijdens yoga ben je bezig met ervaren, voelen, herkennen en respecteren van je lichamelijke en geestelijke grenzen. Je zult zien dat iedere yogales anders is, de houding die vorige keer heel makkelijk ging kan vandaag ineens lastig zijn. Je leert dat het iedere keer anders kan en mag zijn, en dat het goed is zoals het is. Je leert dat je ok bent zoals jij bent. Dit is een waardevolle les die ons lichaam ons leert, want zo kunnen we ook onze geest leren ermee om te gaan. Handelen naar wat er in dit moment wel en niet kan, en dat dan oké vinden.

(Yin) Yoga leert je om je eigen ‘uit-knop’ herkennen
Als je regelmatig aan yoga doet, ga je veel beter begrijpen waarvan je ontspant of juist gespannen raakt. Je gaat je eigen grenzen herkennen. Als je dat geheel van grenzen en behoeften gaat zien en je herkent je eigen reacties dan kun je ook eerder stop roepen. Niet alleen in je yogales maar uiteindelijk ook in je leven van alledag.

 

Wil je ook ervaren wat yoga voor jou kan betekenen bij een burn-out of (te) veel stress? Kom een proefles Yin Yoga  of Yin / Yang yoga doen.

Ervaar wat Yoga voor je kan betekenen. Ga naar het contactformulier op de site en meld je aan voor een proefles.

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb