Drum

De Sjamaandrum

Een sjamanendrum is geen standaard muziekinstrument. De sjamanendrum wordt al eeuwen gebruikt om contact te maken, maar ook bij ceremonies, rituelen en transreizen. Voor veel mensen is de zoektocht naar een eigen drum een heel bijzonder proces. De drum moet bij jou passen, het wordt je maatje.

 

De zoektocht begint vaak met de vraag; maak ik de drum zelf of ga ik er een kopen.

Wil je een drum helemaal zelf maken, dan kan je op internet informatie vinden over hoe je dit het beste kunt doen. Ik adviseer je dit (zeker de eerste keer) samen te doen met een ervaren drumbouwer. Zij hebben de juiste materialen en huiden om een drum te maken en weten inmiddels wat wel en niet werkt. Er zijn meerdere drumbouwers bij wie je je eigen drum kunt bouwen. Je kunt een drum op een heel traditionele wijze bouwen met traditionele materialen, maar ook door gebruik te maken van hedendaagse technieken en materialen.

 

Hoe de drum gaat klinken hangt af van een aantal zaken, de belangrijkste zijn:

  • de huid (van welk dier, de dikte/van welke plek op de huid, geschoren of ongeschoren, kwaliteit)
  • de houtsoort (de houtsoort bepaald deels het geluid, gewicht en vooral het gevoel)
  • de grootte (veel voorkomend is een diameter tussen 35 cm en 70 cm)

 

Wil je een drum zelf maken of kopen.

Hiervoor kan je o.a. bij:

Natuurlijk zijn, Gerard en Ans maken hele mooie drums maar je kan ze er ook zelf maken in een meerdaagse workshop met daarbij diverse rituelen voor info kijk op www.natuurlijkzijn.nl .

André en Carolien de Lima terecht. Zij zijn goede en ervaren bouwers en maken bijzondere goed klinkende drums.  Voor info kijk op www.earth-vision.nl

Peter de Haan kan je hele mooie drums bouwen. Peter bouwt ze samen met Arnoud op een meer traditionele wijze. Voor meer info zie www.sjamaan.nl